ADVERTORIAL Trader sau investitor? Cum e mai bine? 

Media-Advertising / 20 octombrie 2022

Trader sau investitor? Cum e mai bine? 

Când vine vorba de bursă, există două tipuri de persoane care cumpără şi vând acţiuni - traderii şi investitorii.

Ambele categorii joacă un rol important, fiecare având un mod diferit de abordare a pieţelor. 

Dacă suntem pasionaţi de burse, este important să înţelegem diferenţa dintre cele două tipologii, deoarece fiecare foloseşte metode de analiză şi execuţii diferite atunci când cumpără şi vinde acţiuni.

Ce înseamnă să investeşti versus să speculezi?

Investirea este un proces ce vizează un termen mai îndelungat, ce presupune menţinerea banilor în active pe termen lung, cu scopul de a face profit treptat. În acest caz, sunt implicate instrumente financiare cum ar fi acţiunile, indicii, fondurile de investiţii, obligaţiunile sau altele. Vizează randamente moderate şi pe termen mai lung în schimbul unor riscuri mai moderate.

Tranzacţionarea speculativă este un proces pe termen scurt şi volatil care implică tranzacţii frecvente bazate pe evoluţia pieţei. Timpul de execuţie este relativ scurt şi pot fi implicate instrumente financiare derivate precum CFD-urile (contractele pentru diferenţă) cu activ suport pe acţiuni, indici, mărfuri, criptomonede, piaţa Forex (piaţa valutară) sau altele. Vizează randamente mai mari şi mai rapide însă implică şi riscuri mai mari.

XTB oferă atât traderilor cât şi investitorilor posibilitatea de a tranzacţiona ambele tipuri de instrumente financiare, atât Acţiuni şi ETF-uri clasice cu deţinere, cât şi instrumente derivate. Oferta variată de instrumente financiare ne va ajuta să punem în aplicare orice strategie şi abordare am alege.

5 diferenţe majore dintre traderi şi investitori

1. Perioada acţiunii:

Traderii iniţiază poziţii pe termen scurt, deţinând poate acţiuni timp de câteva zile sau săptămâni, de obicei.

Traderii intraday, de fapt, cumpără şi vând acţiuni în aceeaşi zi de tranzacţionare.

De cealaltă parte, investitorii înclină spre investiţii pe termen lung. Ei păstrează acţiuni mai mult de un an, chiar şi câţiva ani, pentru a genera câştiguri.

2. Apetit de risc:

Traderii se confruntă cu fluctuaţii ale preţului acţiunilor pe termen scurt. Aşadar, aceştia au un apetit de risc mai crescut.

În schimb, investitorii înfăţişează o aversiune mai mare faţă de risc, iar, atunci când investesc în acţiuni pe termen lung, ciclurile zilnice ale pieţelor nu mai au un impact semnificativ asupra investiţiilor lor.

3. Proces de luare a deciziilor:

Traderii analizează elementele fundamentale şi apelează la aspectele tehnice folosind graficele de preţ şi alte instrumente de ajutor.

Luarea deciziilor tinde să fie mai rapidă, dar, de obicei, au deja o strategie care să-i ghideze.

Investitorilor le poate lua mai mult timp, înainte de a decide în ce să investească. Aceştia studiază fundamentele diferitelor companii, evaluându-le practicile de management, potenţialul de creştere şi alţi factori de interes.

4. Abordare:

Traderii profită de pe urma mişcărilor preţurilor acţiunilor. Ei cumpără acţiuni când preţurile sunt scăzute şi vând când preţurile cresc. Aşadar, aceştia monitorizează în mod regulat piaţa pentru a identifica cele mai bune oportunităţi de intrare.

Investitorii, însă, sunt implicaţi pe termen lung, beneficiind în plus şi de puterea dobânzii compuse sau de dividende.

5. Fonduri investite:

Traderii caută oportunităţi de investiţii pe termen scurt, care oferă câştiguri prin mişcarea preţurilor. Dar, pentru a obţine profituri substanţiale, trebuie să tranzacţioneze cantităţi mari de acţiuni.

Însă, traderii se pot bucura de efectul de levier, care le permite să aibă o expunere mare la piaţă folosind un capital relativ mic.

Investitorii, pe de altă parte, trebuie să dispună de toată suma implicată într-o investiţie pentru a iniţia o poziţie. 

Ţie ce stil ţi se potriveşte? 

Atât tranzacţionarea pe termen scurt, cât şi investiţiile pe termen lung ne pot ajuta să ne înmulţim fondurile. Dacă suntem interesaţi de un rol mai activ în cumpărarea şi vânzarea de acţiuni în timpul zilei, tranzacţionarea specifică traderilor este ideală. Traderii, în genere, se "hrănesc" cu emoţia tranzacţionării în timp real şi adrenalina oferită.

Pe de altă parte, dacă nu cautăm un stil de viaţă investiţional activ şi suntem interesaţi de o strategie de investiţii pasivă, titulatura de investitor ni se va potrivi mai bine.

Dacă nu dorim să ne stresăm căutând mereu acele acţiuni potrivite în care să investim, ETF-urile ne-ar putea permite să deţinem investiţii pe bursă cu un minim de efort.

Un lucru însă este cert, procesul în sine de autocunoaştere şi stabilirea clară a unor obiective investiţionale sau speculative care să fie compatibile cu profilul de risc şi cu experienţa sunt de o importanţă majoră şi pot face diferenţa între succes şi eşec în investiţii.

Ai în vedere riscurile:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 81% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacţionează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luaţi în considerare dacă vă puteţi permite să vă asumaţi riscul ridicat de a vă pierde banii.

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb